piątek, 16 listopada 2012

Zupa z dyni z curry - krem





  • 1,5 kilograma  dyni,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki miodu,
  • sól,
  • pieprz,
  • kolendra mielona,
  • olej lub oliwa,
  • bulion, najlepiej warzywny domowy


Dynię (użyłam muscat de provence) pokroić na kawałki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Dynię piekę ze skórką, z upieczonej łatwiej się ją zdejmuje.
Ziemniaki obrać, pokroić i zalać niewielką ilością zimnej wody lekko osolonej, ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku na oleju, dodać curry i jeszcze chwilę smażyć a następnie  dodać pieczoną dynię, przełożyć ziemniaki wraz z wodą, w której się gotowały. Wlać trochę bulionu (około 200 ml), chwilę gotować a następnie całość zmiksować. Dodać cynamon, miód, doprawić solą, pieprzem i kolendrą. Chwilę gotować a następnie przetrzeć przez sito. W razie potrzeby dolać jeszcze bulion lub odparować do pożądanej gęstości.
Można podawać ze śmietaną. 

Dynia oczywiscie od Państwa Majlertów :)





2 komentarze: