czwartek, 27 czerwca 2013

Tagliatelle z bobem i zielonym groszkiem




  • Tagliatelle 3 porcje (około 300 gram),
  • 400 g bobu,
  • 300 g groszku zielonego w strączkach,
  • 100 gram szynki serrano ( lub innej dojrzewającej),
  • oliwa,
  • sól,
  • 50 g sera pecorino


Bób ugotować w lekko osolonej wodzie al dente. Ostudzić, obrać. Groszek obrać z łyka i przekroić w poprzek na skos każdy strączek. Tagliatelle ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzić. Na suchej patelni podsmażyć pokrojoną w paski szynkę ( szynkę kroimy w poprzek plastrów a nie wzdłuż).




Podsmażone paski szynki przełożyć do miseczki, na patelnię wlać (2 – 3 łyżki) oliwy i wrzucić groszek, obsmażyć szybko z obu stron, dodać bób, podsmażać około 2-3 minut , przełożyć do miski. Na patelnię wlać oliwę ( około 3 łyżek, w razie potrzeby dolać więcej) włożyć makaron i dodać pesto ( ja dodałam trzy łyżeczki, ale należy dodać do smaku), dokładnie zamieszać, następnie dodać bób z groszkiem, wymieszać, doprawić solą. Ułożyć na talerzach, posypać pecorino i udekorować paskami szynki.
Najlepszy jest groszek prosto z pola, ja kupuję w sklepie u Państwa Majlertów

zastawa z

1 komentarz: