środa, 29 czerwca 2022

Bigos z młodej kapusty


Kapustę poszatkować, przełożyć do miski i posolić, tak z pełną łyżkę soli na główkę kapusty. Porządnie wymieszać i odstawić, aby puściła sok.

Poprzez nasolenie kapusty i odciśnięcie soku pozbywamy się z niej goryczki.

Boczek pokroić w słupki.

Cebulę pokroić w półplasterki.

Kiełbasę pokroić w plasterki.



Boczek wrzucić do garnka z grubym dnem i na niewielkim ogniu podsmażyć.

Dodać kiełbasę.

Podsmażyć.

Jeżeli boczek i kiełbasa są za mało tłuste należy dodać łyżkę tłuszczu, najlepiej smalcu, ale może być również olej.

Następnie dodać cebulę i razem dusić, aż cebula zmięknie.

Dodać odciśniętą kapustę, wlać 300 ml wody, dodać listek laurowy, pieprz i ziele angielski i dusić około 30 minut.

Dodać pomidory i kumin.

Dusić razem z 10 minut.

Kapustę podczas gotowania należy często mieszać. Kapusty nie przykrywamy podczas gotowania.

Gotować aż kapusta osiągnie wymaganą przez nas twardość – jedni wolą miękką inni lekko twardą.

Kapusta nie lubi dusić się na sucho. W razie potrzeby dolewać gorącą wodę.

Następnie należy dodać sok z cytryny, cukier i sól do smaku. Zagotować.

Dodać posiekany koperek. Wymieszać.

Można dodać zasmażkę z mąki i masła.

Na patelni podsmażyć 1,5 łyżki mąki, gdy zacznie się rumienić dodać 2 łyżki masła i wymieszać. Wlać trochę wywaru z kapusty, wymieszać i przełożyć do garnka z kapustą. Zagotować.



  • młoda kapusta ok. 1,5 kg,

  • sól,

  • 200 g cebuli,

  • 150 g boczku wędzonego parzonego,

  • 200 – 250 g kiełbasy (np. wiejskiej),

  • puszka pomidorów krojonych,

  • 1 listek laurowy,

  • 4 ziarna ziela angielskiego,

  • 8 – 10 ziaren pieprzu czarnego,

  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),

  • 1/2 pęczka koperku,

  • sok z cytryny,

  • cukier,




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz