Kapustę poszatkować, przełożyć do miski i posolić, tak z pełną łyżkę soli na główkę kapusty. Porządnie wymieszać i odstawić, aby puściła sok.
Poprzez nasolenie kapusty i odciśnięcie soku pozbywamy się z niej goryczki.
Boczek pokroić w słupki.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Kiełbasę pokroić w plasterki.
Boczek wrzucić do garnka z grubym dnem i na niewielkim ogniu podsmażyć.
Dodać kiełbasę.
Podsmażyć.
Jeżeli boczek i kiełbasa są za mało tłuste należy dodać łyżkę tłuszczu, najlepiej smalcu, ale może być również olej.
Następnie dodać cebulę i razem dusić, aż cebula zmięknie.
Dodać odciśniętą kapustę, wlać 300 ml wody, dodać listek laurowy, pieprz i ziele angielski i dusić około 30 minut.
Dodać pomidory i kumin.
Dusić razem z 10 minut.
Kapustę podczas gotowania należy często mieszać. Kapusty nie przykrywamy podczas gotowania.
Gotować aż kapusta osiągnie wymaganą przez nas twardość – jedni wolą miękką inni lekko twardą.
Kapusta nie lubi dusić się na sucho. W razie potrzeby dolewać gorącą wodę.
Następnie należy dodać sok z cytryny, cukier i sól do smaku. Zagotować.
Dodać posiekany koperek. Wymieszać.
Można dodać zasmażkę z mąki i masła.
Na patelni podsmażyć 1,5 łyżki mąki, gdy zacznie się rumienić dodać 2 łyżki masła i wymieszać. Wlać trochę wywaru z kapusty, wymieszać i przełożyć do garnka z kapustą. Zagotować.
młoda kapusta ok. 1,5 kg,
sól,
200 g cebuli,
150 g boczku wędzonego parzonego,
200 – 250 g kiełbasy (np. wiejskiej),
puszka pomidorów krojonych,
1 listek laurowy,
4 ziarna ziela angielskiego,
8 – 10 ziaren pieprzu czarnego,
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
1/2 pęczka koperku,
sok z cytryny,
cukier,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz