Bób ugotować w lekko osolonej wodzie al dente. Ostudzić, obrać. Groszek obrać z łyka i przekroić w poprzek na skos każdy strączek. Tagliatelle ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
Na suchej patelni podsmażyć pokrojoną w paski szynkę (szynkę kroimy w poprzek plastrów a nie wzdłuż).
Podsmażone paski szynki przełożyć do miseczki, na patelnię wlać (2 – 3 łyżki) oliwy, wrzucić groszek i obsmażyć szybko z obu stron. Dodać bób, podsmażać około 2-3 minut , przełożyć do miski. Na patelnię wlać oliwę (około 3 łyżek, w razie potrzeby dolać więcej) włożyć makaron i dodać pesto ( ja dodałam trzy łyżeczki, ale należy dodać do smaku), dokładnie zamieszać, następnie dodać bób z groszkiem, wymieszać, doprawić solą. Ułożyć na talerzach, posypać pecorino i udekorować paskami szynki.
Tagliatelle 3 porcje (około 300 gramów),
400 g bobu,
300 g groszku zielonego w strączkach,
3 łyżeczki „pesto” z czosnku niedźwiedziego,
100 g szynki serrano ( lub innej dojrzewającej),
oliwa,
sól,
50 g sera twardego (u mnie pecorino)
Ale głodna jestem:(
OdpowiedzUsuń