czwartek, 23 czerwca 2022

Tagliatelle z bobem i zielonym groszkiem



Bób ugotować w lekko osolonej wodzie al dente. Ostudzić, obrać. Groszek obrać z łyka i przekroić w poprzek na skos każdy strączek. Tagliatelle ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.

Na suchej patelni podsmażyć pokrojoną w paski szynkę (szynkę kroimy w poprzek plastrów a nie wzdłuż).




Podsmażone paski szynki przełożyć do miseczki, na patelnię wlać (2 – 3 łyżki) oliwy, wrzucić groszek i obsmażyć szybko z obu stron. Dodać bób, podsmażać około 2-3 minut , przełożyć do miski. Na patelnię wlać oliwę (około 3 łyżek, w razie potrzeby dolać więcej) włożyć makaron i dodać pesto ( ja dodałam trzy łyżeczki, ale należy dodać do smaku), dokładnie zamieszać, następnie dodać bób z groszkiem, wymieszać, doprawić solą. Ułożyć na talerzach, posypać pecorino i udekorować paskami szynki.




  • Tagliatelle 3 porcje (około 300 gramów),

  • 400 g bobu,

  • 300 g groszku zielonego w strączkach,

  • 3 łyżeczki „pesto” z czosnku niedźwiedziego,

  • 100 g szynki serrano ( lub innej dojrzewającej),

  • oliwa,

  • sól,

  • 50 g sera twardego (u mnie pecorino) 












1 komentarz: