wtorek, 7 czerwca 2022

Szparagi zapiekane w ciescie francuskim

 


Szparagi zapiekane w cieście francuskim z serem typu parmezan są świetną przekąską na ciepło i na zimno. Świetnie sprawdzą się podczas imprez domowych jak i na działce lub pikniku.

Najlepsze będą szparagi zielone.

Odłamać końcówki szparagów – nie obcinamy, tylko odłamujemy, dzięki temu nie będzie włóknistych twardych końcówek.

Szparagi obrać, najlepiej obieraczką do miękkich warzyw.




Ciasto francuskie pociąć w prostokąty lub kwadraty (ciasto z jednego opakowania podzieliłam na 6 części).

Ciasto posmarować rozmąconym jakiem.



Ułożyć szparagi, posypać serem.



Złożyć ciasto.



Posmarować jajkiem i posypać płatkami migdałów.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 – 20 minut.




Podawać na ciepło lub na zimno.


  • Pęczek szparagów,

  • opakowanie ciasta francuskiego,

  • 100 g świeżo starego sera twardego (u mnie Džiugas),

  • 2 – 3 łyżki płatków migdałów,

  • 1 jajko,




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz