Naleśniki pieczone, naleśniki pieczone z truskawkami.
Z truskawkami, ale nie za słodkie.
Mało pracy a efekt wspaniały.
Można je przygotować również z innymi owocami.
Truskawki umyć, odszypułkować. Pokroić w ćwiartki lub połówki, zależy od ich wielkości. Podzielić na dwie części.
Naleśnik: patelnię lub naczynie (o średnicy około 20 cm) do zapiekania rozgrzać rozpuszczając na nim masło. Wlać na nie ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 – 20 minut.
Gdy naleśnik będzie się piekł, na patelnię wsypać cukier, gdy się zacznie rozpuszczać dodać masło. Gdy masło się roztopi wsypać połowę truskawek i mieszając przesmażyć.
Truskawki przełożyć do miseczki, sos wytworzony podczas smażenia pozostawić na patelni.
Gotując zredukować go do konsystencji syropu.
Wlać do truskawek.
Dodać ocet i wymieszać.
Wrzucić pozostałe truskawki i wymieszać.
Śmietanę lekko ubić z cukrem pudrem.
Na upieczonym naleśniku ułożyć truskawki.
Na nie wyłożyć lekko ubitą śmietanę
i polać sosem z truskawek.
Naleśnik:
2 jajka,
120 ml mleka,
60 g mąki pszennej,
1/3 łyżeczki do kawy soli,
1/2 łyżeczki do kawy cynamonu
masło do smażenia
truskawki:
400 g truskawek,
2 łyżki masła,
1,5 łyżki cukru,
1 - 2 łyżki octu owocowego lub kwiatowego, u mnie ocet z kwiatów czarnego bzu,
śmietana:
150 ml śmietany kremówki,
1 łyżeczka cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz