piątek, 17 czerwca 2022

Naleśniki pieczone z truskawkami.

 


Naleśniki pieczone, naleśniki pieczone z truskawkami.



Na późne śniadanie, podobiadek, obiad lub wczesną kolację.

Z truskawkami, ale nie za słodkie.

Mało pracy a efekt wspaniały.

Można je przygotować również z innymi owocami.

Truskawki umyć, odszypułkować. Pokroić w ćwiartki lub połówki, zależy od ich wielkości. Podzielić na dwie części.

Naleśnik: patelnię lub naczynie (o średnicy około 20 cm) do zapiekania rozgrzać rozpuszczając na nim masło. Wlać na nie ciasto.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 – 20 minut.

Gdy naleśnik będzie się piekł, na patelnię wsypać cukier, gdy się zacznie rozpuszczać dodać masło. Gdy masło się roztopi wsypać połowę truskawek i mieszając przesmażyć.

Truskawki przełożyć do miseczki, sos wytworzony podczas smażenia pozostawić na patelni.

Gotując zredukować go do konsystencji syropu.

Wlać do truskawek.

Dodać ocet i wymieszać.

Wrzucić pozostałe truskawki i wymieszać.

Śmietanę lekko ubić z cukrem pudrem.



Na upieczonym naleśniku ułożyć truskawki.


Na nie wyłożyć lekko ubitą śmietanę 


i polać sosem z truskawek.


Można posypać podprażonymi płatkami migdałów.


  • Naleśnik:

  • 2 jajka,

  • 120 ml mleka,

  • 60 g mąki pszennej,

  • 1/3 łyżeczki do kawy soli,

  • 1/2 łyżeczki do kawy cynamonu

  • masło do smażenia

  • truskawki:

  • 400 g truskawek,

  • 2 łyżki masła,

  • 1,5 łyżki cukru,

  • 1 - 2 łyżki octu owocowego lub kwiatowego, u mnie ocet z kwiatów czarnego bzu,

  • śmietana:

  • 150 ml śmietany kremówki,

  • 1 łyżeczka cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz