To jest ten moment, gdy mamy już świeży bób, groszek w strączkach i jeszcze są szparagi.
Sałatka z tych trzech warzyw jest pyszna.
Bób:
bób
wrzucić
do wrzącej wody, dodać sól - około 1 łyżki soli na kilogram
bobu.
Gotować
do wymaganej miękkości, około 15 - 20 minut. Jedni wolą bób
lekko twardy inni znowu rozgotowany. Do sałatki lepszy
będzie al dente.
Ugotowany
bób wylać na durszlak i przelać zimną wodą.
Obrać
ze skórki, chociaż jak ktoś woli ze skórką, to może pominąć
ten etap.
Groszek obrać z łyka i przekroić w poprzek na skos każdy strączek.
Szparagi umyć, obrać.
Szparagi pokroić wzdłuż na cienkie paski, zwinąć i włożyć do zimnej wody na kilkanaście minut.
Ułożyć szparagi, groszek i bób w salaterce lub na talerzu.
Przygotować sos: musztardę wymieszać z cytryną i octem. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Następnie mieszając dodać olej.
Polać sosem sałatkę.
4 – 5 szparagów,
100 g strączków groszku,
100 – 150 g bobu,
sos:
sok z 1/2 cytryny,
3 łyżki octu owocowego (u mnie malinowy),
1 łyżeczka musztardy francuskiej,
cukier,
pieprz świeżo zmielony,
sól,
olej rzepakowy tłoczony na zimno,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz