czwartek, 21 sierpnia 2014

Festiwal Smaku w Grucznie


Już za dwa dni (23- 24 sierpnia ) wielkie smaczne święto w Grucznie.

Po raz dziewiąty odbędzie się tam wielka plenerowa impreza mająca za zadanie prezentować kulinarne bogactwo oraz kulturę stołu, a także rękodzieło i inne formy tradycyjnej aktywności kulturalnej regionów województwa kujawsko-pomorskiego, w tym Doliny Dolnej Wisły, Kociewia, Pojezierza Chełmińskiego, Krajny oraz Kujaw. Do udziału w Festiwalu są także zapraszani goście z innych regionów naszego kraju, a nawet świata. Festiwal ma charakter festynu plenerowego, w czasie którego twórcy i producenci prezentują, poddają degustacji, a także sprzedają swoje wyroby.

Już odbył się konkurs na Smak Roku i Miód Roku. Wyniki konkursu ogłoszone będą podczas festiwalu.
Poza tym konkursy na Smak Roku oraz konkurs nalewek. Pewnie jury będzie miało trudne zadanie.

Jak co roku, w trakcie Festiwalu Smaku w Grucznie odbędzie się Turniej Kucharzy, podczas którego mistrzowie kuchni będą przygotowywać dania główne i przystawki. Dziewięć dwuosobowych zespołów walczyć będzie o uznanie jurorów oraz cenne nagrody.
W tym roku obowiązkowymi produktami do wykorzystanie będzie jesiotr (przystawka ) oraz mięso z daniela (danie główne).

Poza tym setki wystawców proponujących swoje najlepsze wyroby. Niektóre przygotowane specjalnie na ten dzień.

Obszerna relacja w przyszłym tygodniu jak dojdziemy do siebie po wielkim obżarstwie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz