czwartek, 21 sierpnia 2014

Tort biszkoptowo - czekoladowy ze śmietaną i owocami

  • biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 3 łyżki kakao,
  •  
  • masło do wysmarowania formy,
  • do nasączenia:
  • 20 ml mocnej zielonej herbaty,
  • 10 ml rumu ciemnego,
  • kilka kropli tabasco,
  • krem:
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 opakowania śmietan-fix,
  • 600 g borówki amerykańskiej*
  • kakao do oprószenia ciasta
Mąkę przesiać i wymieszać z kakao. Dwie tortownice wysmarować masłem. Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą pianę. Następnie delikatnie wymieszać z mąką.
Masę przełożyć do form do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec około 15 -20 minut w zależności od wielkości form.
Upieczony biszkopt będzie odstawał od boków formy.
Ciepłe ciasto wyjąć z formy do pieczenia i odstawić do ostudzenia.
Herbatę wymieszać z rumem i doprawić tabasco, skropić nim biszkopty.
Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixem (dodałam śmietan-fix ponieważ mam pewność, ze śmietana będzie się wtedy ładnie trzymała). 1/3 śmietany odłożyć, resztę wymieszać z połową owoców.
Ułożyć biszkopt, posmarować go śmietaną z owocami, przykryć drugim krążkiem, posmarować pozostałą śmietaną. Udekorować z wierzchu pozostałymi owocami. Boki oprószyć kakao.
Ja użyłam zestawu form do wypieku ciast z nadzieniem.


*mogą być inne owoce sezonowe, maliny, truskawki, morele, brzoskwinie – duże owoce trzeba pokroić

3 komentarze: