poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Pstrąg smażony


Czasem nie potrzeba wielu przypraw.
Dobra ryba, sól... i … i wystarczy.

  • płaty pstrąga,
  • sól,
  • oliwa,

Płaty umyć, osuszyć.
Naciąć w poprzek od strony skóry (nie rozcinając na całej szerokości) co 3-4 cm. Oprószyć solą.
Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać. Kłaść płaty ryby skórą do dołu. Smażyć na niezbyt dużym ogniu aż skórka ładnie się zrumieni. Odwrócić rybę na drugą stronę, dosłownie na chwilę.
Aby ryba nie przywierała do patelni i łatwiej było ją smażyć należy na patelni położyć papier do pieczenia, polać oliwą i na tym smażyć rybę.
Ja podałam z podsmażonym solirodem i sałatką z podsmażonych pomidorów i bakłażanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz