niedziela, 3 sierpnia 2014

T-bone z grilla


Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze.
Proponuję stek t-bone z grilla.
Wystarczy kawałek mięsa i trochę przypraw.
T – bone to ulubiony stek Ameryki. Powoli i u nas znajduje wielbicieli. Każdy kto spróbuje go raz, zakocha się w nim.
Nazwę swoją zawdzięcza kości w kształcie litery „T”. Kość ta dzieli stek na dwie części, z każdej strony kości jest inny rodzaj mięsa: rostbef i polędwica.
  • T – bone,
  • pieprz,
  • sól,
  • oliwa,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki tymianku,

Mięso oprószyć solą i odstawić na pół godziny. Posmarować oliwą.
Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojony czosnek i tymianek. Chwilę gotować aby masło przeszło aromatem ziół. Trzymać w cieple.


Mięso kłaść na rozgrzanym ruszcie. Grillować pod przykryciem, odwracając w połowie grillowania.
Czas grillowania zależy od grubości mięsa.


Następnie przełożyć do ciepłego masła z ziołami aby odpoczął. Stek powinien odpoczywać około 2  - 4 minut.


Moje steki miały grubość 2,5 cm, grillowałam je 4,5 minuty w wysokiej temperaturze.
Mięso przełożyć na talerz, polać masłem z ziołami i oprószyć solą!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz