czwartek, 14 sierpnia 2014

Tarta z kremem „tiramisu” z borówkami



Tarta z borówkami i delikatnym kremem z serka mascarpone, takim jak w tiramisu :) 

  • ciasto:
  • 300 g mąki,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 surowe żółtka,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • krem:
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 600 g borówek amerykańskich
Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut.
Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić, dodając łyżkę cukru.
Jajka sparzyć. Oddzielić żółtka, ubić je z 2 łyżkami cukru. Gdy będą utarte na kogel-mogel dodać mascarpone i delikatnie wymieszać trzepaczką. Serek mascarpone nie lubi ubijania.
A następnie delikatnie wymieszać ze śmietaną.
Wyłożyć masę na ciasto, ułożyć na wierzchu borówki.
Schłodzić.


4 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie!! Wręcz idealnie!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem, co ma wspólnego z tiramisu poza mascarpone, ale wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. krem na tarcie jest kremem z tiramisu, według włoskiego przepisu :)

      Usuń