środa, 14 stycznia 2015

Kaczka duszona z jabłkami


Kaczka pieczona z jabłkami, to klasyk. Gdy nie mamy piekarnika, możemy przygotować kaczkę duszoną z jabłkami
  • kaczka
  • 7 goździków,
  • 2 płatki gwiazdki anyżu,
  • 2 torebki kardamonu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 kg jabłek winnych,
  • 100 g żurawiny suszonej,
  • 4 goździki,
  • 1- 2 łyżki miodu lipowego,
  • 300 ml wina białego półwytrawnego
  • tłuszcz do smażenia.
Anyż i kardamon utłuc, wymieszać z solą i cynamonem.
Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.
Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne.
Natrzeć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na 24 godziny.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub szóstki, wyjąć gniazda nasienne. Goździki utłuc.
Do jabłek dodać żurawinę, miód, goździki i dokładnie wymieszać.
Nadziać kaczkę farszem. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek.
W żeliwnym naczyniu (lub innym z grubym dnem) podsmażyć kaczkę ze wszystkich stron na rumiano. Wlać wino i dusić pod przykryciem do miękkości.
W razie potrzeby dolać trochę wody.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz