piątek, 13 lutego 2015

Cebula ze śliwkami



Śliwki najczęściej kojarzą się z knedlami, różnymi ciastami oraz z śliwkami w occie. Polecam małą odmianę, sałatkę ze śliwek z cebulą


Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie 3-4 minuty. Wlać sok  z cytryny i wino, dusić około 3 minut na silnym ogniu. Dodać śliwki, dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i miodem.
Podawać do mięs.



  • 550 g cebuli czerwonej,
  • 900 g śliwek*
  • 4 łyżki oliwy,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • sól,
  • pieprz,
  • miód lipowy,




*mogą być śliwki mrożone


5 komentarzy:

  1. No muszę przyznać, że bardzo niebanalne połączenie! :) Ale zachęca :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się, zdecydowanie zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cieszę się, dziękuję i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. da się to do słoika?? na weki? brzmi apetycznie a ja mam fazę na wekowanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam, śliwki mrożone są cały rok.... a gdyby zawekować, to musiałyby dłużej być gotowane, śliwki już nie miałaby takiej konsystencji. Tak kombinuję....

      Usuń