sobota, 21 marca 2015

Kaczka duszona w pomarańczach


  • kaczka,
  • 1 kg pomarańczy,
  • 300 ml półwytrawne porto,
  • sól,
  • 1 -2 łyżki miodu lipowego,
Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Podzielić na 4 części. Oprószyć solą. Odstawić.
Z pomarańczy wyciąć filety. Z resztek wycisnąć sok.
Do garnka z grubym dnem włożyć kawałki kaczki skórą do dołu i smażyć je, aż skórka się zrumieni i wytopi się tłuszcz.
Zlać tłuszcz. Wlać porto. Dodać pomarańcze z sokiem i gotować pod przykryciem do miękkości.
Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je i trzymać w cieple. 
Z sosu zdjąć tłuszcz. Sos zagęścić przez odparowanie. Doprawić do smaku miodem i solą.

2 komentarze:

  1. Mniam! Oryginalny pomysł. ;-) Polecamy do tego jakąś surówkę ze świeżym szpinakiem, by wykorzystać fakt, że nasz organizm wyciągnie dużo żelaza ze szpinaku, kiedy zjemy tez pomarańcze (kwasek z cytrusów sprawia że żelazo jest łatwiej przyswajane przez organizm). ;-) P.S. Miło widzieć Przyciski Listonic. ;-)

    OdpowiedzUsuń