poniedziałek, 9 marca 2015

Pierogi z białym serem, suszonymi pomidorami i kaparami


  • Ciasto na pierogi z żółtkami*:
  • 300 g mąki pszennej „00”,
  • 5 żółtek,
  • 20 ml oleju,
  • 1 łyżeczka od kawy soli,
  • ciepła woda – około 70 ml, 
  •  
  • farsz:
  • 600 g sera białego półtłustego,
  • 6 pomidorów (12 połówek) pomidorów suszonych w oliwie,
  • 2 pełne łyżki kaparów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 chili,
  • sok z 1/2 limonki,
  • szczypta cukru (najlepiej pudru),
  • sól,
  • pieprz, 


Pomidory obrać ze skórki. Pomidory, oliwki, chili, czosnek posiekać.
Wymieszać z serem. Doprawić sokiem z limonki, cukrem, solą i pieprzem. Odstawić.
Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi.
Każdy lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta wałek z którego odcinają plasterki, wałkują i lepią pierogi. Inni wałkują ciasto a następnie wycinają szklanką kółka, które zlepiają. Ja mam urządzenie do robienia pierogów i jestem z niego bardzo zadowolona – wałkuję ciasto, układam porcje nadzienia, składam a następnie wycinam pieroga.
Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oliwy – 2-3 łyżki. Gotować 3 minuty od zagotowania.
Podawać z wody lub podsmażone na oliwie. 


* Można użyć inne ciasto na pierogi.


zastawa z


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza