- 2 średnie cebule,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 400 g kiełbasy (może być śląska),
 - 1 łyżeczka do kawy papryki wędzonej pikantnej,
 - 3 papryki,
 - 4-5 średnich ziemniaków sałatkowych,
 - tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi lub oliwa),
 - sól
 
Cebule
pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Kiełbasę pokroić 
pod skosem w plasterki (tak aby były dłuższe). Paprykę oczyścić,
pokroić w kawałki wielkości około 2x3 cm.
Ziemniaki
umyć, obrać, pokroić w plasterki grubości około 4-5 mm, włożyć
do miski z zimną wodą.
Na
patelnię wlać oliwę, włożyć cebulę i przesmażyć, powinna się
lekko zrumienić. Dodać czosnek i kiełbasę. Smażyć mieszając aż
kiełbasa się zrumieni.
Dodać
paprykę, smażyć około 2 minut.
Kiełbasę
zdjąć z patelni.
Dodać
trochę tłuszczu i położyć osuszone ziemniaki. Przesmażyć do
zrumienienia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić do miękkości.
Dodać
kiełbasę z cebulą i papryką, ewentualnie doprawić solą. Smażyć
mieszając około 2 minut.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz