czwartek, 5 marca 2015

Smażone ziemniaki z kiełbasą


  • 2 średnie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g kiełbasy (może być śląska),
  • 1 łyżeczka do kawy papryki wędzonej pikantnej,
  • 3 papryki,
  • 4-5 średnich ziemniaków sałatkowych,
  • tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi lub oliwa),
  • sól
Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Kiełbasę pokroić pod skosem w plasterki (tak aby były dłuższe). Paprykę oczyścić, pokroić w kawałki wielkości około 2x3 cm.
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plasterki grubości około 4-5 mm, włożyć do miski z zimną wodą.
Na patelnię wlać oliwę, włożyć cebulę i przesmażyć, powinna się lekko zrumienić. Dodać czosnek i kiełbasę. Smażyć mieszając aż kiełbasa się zrumieni.
Dodać paprykę, smażyć około 2 minut.
Kiełbasę zdjąć z patelni.
Dodać trochę tłuszczu i położyć osuszone ziemniaki. Przesmażyć do zrumienienia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić do miękkości.
Dodać kiełbasę z cebulą i papryką, ewentualnie doprawić solą. Smażyć mieszając około 2 minut.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza