niedziela, 15 marca 2015

Risotto z kurczakiem kukurydzianym

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • szczypta szafranu,
  • 200 ml białego półwytrawnego wina,
  • 2 łyżki pokrojonych liści szałwii,
  • 400 ml ryżu,
  • bulion – około 800 ml,
  • 100 g masła,
  • 100 g startego parmezanu.
Cebulę pokroić w kostkę.
Piersi z kurczaka pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm.
Oliwę wlać do garnka z grubym dnem, dodać cebulę, szczyptę soli i cukru i dusić do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać kurczaka i podsmażyć go na rumiano.
Wsypać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino, gotować aż płyn odparuje.
Następnie wlać około 200 ml bulionu, gotować mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką (nie metalową). Gdy płyn odparuje dodać kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy aż ryż będzie gotowy. Ryż ma być prawie miękki, nie rozgotowany!
Dodać masło, wymieszać. Następnie dodać starty ser, dokładnie wymieszać. Powinniśmy otrzymać kremową konsystencję. Doprawić do smaku solą.


2 komentarze: