środa, 10 czerwca 2015

Boczek duszony


Boczek nie zawsze musi być pieczony, może być również duszony.
  • 1 kg boczku ze skórą,
  • 5 ząbków czosnku,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 1 łyżka soli,
  • 330 ml piwa ciemnego,
  • główka czosnku,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 2 płaskie łyżki miodu gryczanego

Czosnek posiekać, wymieszać z solą i posiekanym tymiankiem.
Skórę boczku naciąć w kratkę, całe mięso dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na 48 godzin.
Po tym czasie mięso umyć i osuszyć.
Położyć skórą do dołu na zimnej, posmarowanej tłuszczem patelni, i powoli doprowadzić do jej zrumienienia.
Odwrócić mięso skórą do góry, wlać piwo, włożyć przekrojoną w poprzek główkę czosnku, dodać tymianek, posmarować skórę boczku miodem i dusić pod przykryciem do miękkości (około 1,5 godziny).

Boczek wyjąć, ostudzić.
Podawać na zimno, ale można również na ciepło z wytworzonym podczas duszenia sosem.


zastawa z

3 komentarze: