poniedziałek, 15 czerwca 2015

Perliczka z kaparami

    • 2 piersi perliczki* ,
    • 200 ml bulionu,
    • 2 łyżki masła,
    • imbir mielony,
    • sól,
    • 4 łyżki kaparów,
    • 50 g słoniny,
    • 1/2 łyżki mąki,
    Piersi perliczki oprószyć solą, natrzeć grubo imbirem. Podsmażyć na maśle w rondlu z grubym dnem, wlać bulion i dusić około 20 minut. Piersi wyjąć i trzymać w cieple.
    Słoninę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć wytapiając trochę tłuszczu, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, zagotować, dodać do sosu, w którym dusiły się piersi. Dodać kapary, 1-2 łyżki octu winnego i zagotować. Doprawić do smaku.
    Podałam z sałatką z pieczonych buraków.

    *(może być kaczka lub kurczak)


    zastawa z

    Brak komentarzy:

    Publikowanie komentarza