czwartek, 25 czerwca 2015

Kurczak z warzywami sezonowymi




Kurczak z sezonowymi warzywami - szybko, smacznie, sezonowo :) 


  • 700 g udek kurczaka bez kości,
  • 200 g fasolki szparagowej żółtej,
  • 300 g groszku cukrowego,
  • 600 g młodych, małych ziemniaków,
  • 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman,
  • 3 łyżki dobrego octu jabłkowego,
  • 15 pomidorków koktajlowych,
  • 3 łyżki groszku świeżego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki masła


Każde udko podzielić na 3-4 kawałki (zależy od wielkości), włożyć do miski, wlać sos sojowy i ocet, wymieszać i odstawić na 4 godziny.
Fasolkę i groszek obrać, odcinając końcówki ściągając „łyko”. Fasolkę ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie.
Groszek wrzucić do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody i gotować 2 minuty.
Młode ziemniaki oskrobać i ugotować w lekko osolonej wodzie.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej i włożyć masło. Położyć kurczaka, obsmażyć z obu stron na rumiano, wlać marynatę (w której marynował się kurczak), dodać cukier i dusić około 15 minut, aż kurczak będzie miękki.
Do kurczaka dodać ziemniaki, wymieszać, przesmażyć chwilę. Następnie dodać fasolkę i groszek, delikatnie wymieszać, smażyć około 2 minut. Przełożyć kurczaka na talerze a na patelnię wrzucić pomidorki koktajlowe (przekrojone na pół lub w całości) i chwilę przesmażyć. Pomidorki ułożyć na kurczaku. Posypać groszkiem. Podawać :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz