poniedziałek, 22 czerwca 2015

Halibut z ziołami

  • 2 filety z halibuta,
  • 6 łyżek siekanych ziół (koperek, pietruszka, tymianek),
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • oliwa,
  • masło,
  • sól,
  • pieprz
Rybę umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem.
Zioła wymieszać ze skórką cytrynową i sokiem z cytryny.
Na rozgrzanej patelni położyć papier do pieczenia, na niego wlać 2 łyżki oliwy, dodać 2-3 łyżki masła, położyć rybę. Na rybie ułożyć zioła i smażyć z jednej strony aż spód ładnie się zrumieni. Przełożyć rybę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać tłuszczem z patelni i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Przed podaniem rybę oprószyć solą, nie solić przed smażeniem.
Podałam z puree z bobu i pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz