sobota, 6 czerwca 2015

Przepiórka smażona


Przepiórki to nieduże ptaki, na jedną osobę należy liczyć co najmniej pół przepiórki, a najlepiej jedną. 

  • 2 przepiórki
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 100 g mąki migdałowej,
  • tłuszcz do smażenia (u mnie masło z olejem),
Ząbek czosnku posiekać, wymieszać z tymiankiem i solą.
Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół (przy okazji wycinając kręgosłup), a następnie na ćwiartki. Umyć, osuszyć.
Natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę.
Oprószyć mąką, obtoczyć w roztrzepanych jajkach a następnie obtoczyć w migdałach.
Smażyć na rumiano z obu stron, a następnie wstawić do piekarnika.
Piersi z przepiórki przygotowałam według tego przepisu, natomiast nogi według przepisu przepiórka z jałowcem i sosną.
Podałam z topinamburem, cebulkami karmelizowanymi, pędami sosny oraz sałatką z liści lipy i kwiatów akacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz