środa, 2 marca 2016

Ramen po polsku z kaczką - rosół


Ostatnio pojawiła się moda na ramen. Wszyscy starają się stworzyć coś na wzór ramenu, na blogach pojawiają się przepisy na japońską zupę. Uczą się robić makaron ramen.
W tym szaleństwie zupełnie zapomina się o naszym dobrym rosole, z domowym makaronem, żółtkiem... .
Nasuwa się powiedzenie – cudze chwalicie, swego nie znacie.
Proponuję dobry rosół, z kaczką, domowym makaronem, jajkiem w koszulce. Można ugotować prosty rosół, ja proponuję rosół „na bogato”.

  • 1 kura lub kurczak rosołowy,
  • 1 -2 korpusy z kaczki,
  • skrzydło gęsi,
  • 700 g mięsa wołowego rosołowego (szponder, mostek, łata, pręga, goleń),
  • 3 listki laurowe,
  • 15 ziaren pieprzu czarnego,
  • 12 ziaren ziela angielskiego,
  • cukier,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g włoszczyzny:
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • 3 marchewki,
  • 1-2 pietruszki,
  • cebula,
  • 2-3 grzyby suszone,
  • tymianek,
  • sól,

  • dodatki:
  • 2 piersi kaczki (1 pierś na 2 osoby),
  • makaron (oczywiście najlepszy domowy),

  • jajka przepiórcze (3 na osobę),
  • ocet,
  • sól,

  • natka pietruszki,


Mięso umyć, osuszyć. Z kurczaka odciąć kuper. Z korpusu kaczek również odciąć kuper i wyciąć tłuszcz. Tłuszcz można stopić i używać jako smalcu do smażenia.
Włoszczyznę obrać, umyć. Cebulę przekroić na pół i opalić.
Mięso włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą (tak, aby tylko przykryła mięso), dodać przyprawy i włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Rosół przecedzić i dobrze go schłodzić aby zdjąć cały tłuszcz.
Można sklarować – do zimnego rosołu wlać rozbełtane białka, mieszając gotować. Gdy się zagotuje przecedzić przez bawełnianą ściereczkę.
Z piersi kaczki zdjąć skórę (nie wyrzucać, wytopić z niej tłuszcz i zlać do słoiczka, będzie idealny do smażenia).
Piersi włożyć do garnka z wrzącą wodą. I odstawić do ostudzenia.
W garnku zagotować wodę, lekko osolić, dodać ocet jabłkowy (2-3 łyżki). Jajka wybijać pojedynczo do miseczki. Wodę (woda ma lekko wrzeć, nie gotować się), „zakręcić” łyżką. W powstały wir, wlać ostrożnie jajko z miseczki (gdy wlewa się jajko w wir, wówczas białko ładnie ukształtuje się wokół żółtka).Gotować dwie minuty. Ugotowane jajka wykładać łyżką cedzakową na talerz. Grzyby z rosołu pokroić w cienkie paski. Piersi kaczki wyjąć z wody, osuszyć. Pokroić w cienkie plasterki. Makaron ugotować.



Do talerza/miseczki włożyć gorący makaron, na nim ułożyć pokrojoną kaczkę, jajka w koszulkach, dodać paseczki grzybów, natkę pietruszki. Wlać gorący rosół.
I niech ktoś powie, że ten rosół nie jest lepszy od ramenu.
Pewnie mało kto wie, ale w Japonii, w domach nie przyrządza się ramenu. Zazwyczaj kupuje się gotowce, z „torebki”.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz