piątek, 1 lipca 2016

Ciasto szpinakowe z czereśniami


  • 120 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony),
  • 50 ml soku z cytryny,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 60 ml oleju,
  • 50 g masła,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy,
  • 200 g mąki pszennej typu 450,
  • 400 g czereśni,
Czereśnie umyć, wydrylować.
Szpinak zmiksować z sokiem z cytryny. Odcedzić. 
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowany szpinak, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!!
Ciasto wymieszać z czereśniami.

Foremkę posmarować masłem i oprószyć mąką, przełożyć ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na 30-40 minut.


zastawa z 



2 komentarze:

  1. Ciasto zrobilam dzisiaj I wyszlo niestety bardzo srednie w smaku..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo przykro :( a co nie tak z tym smakiem?
      nam bardzo smakuje, ale każdy ma inny smak.... jednym smakują krewetki, innym nie....

      Usuń