środa, 23 listopada 2016

Gołąbki w kapuście kiszonej


Gołąbki przygotowałam z kapusty kiszonej w główkach,kupionej jakiś czas temu w Drohiczynie, podczas Dni Drohiczyna – Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski”. Producentem kapusty jest firma Kiszenie z Tradycją 1950r Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej, 25 km za Białymstokiem. Znana jest z kapusty z beczki kiszonej w główkach, kapusty kiszonej, ogórków kiszonych, soku z kiszonych buraków. Kapusta kiszona w główkach jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. 



Na dnie beczki kładzie się główki kapusty, na wierzchu układa się poszatkowaną białą kapustę przetartą z solą, powstaje sok, w którym kiszą się główki kapusty. Taka kapusta jest idealna na gołąbki. Jeżeli nie mamy takiej kapusty, gołąbki można przygotować z białej kapusty i zalać zamiast wodą, żurkiem.
  • główka kapusty kiszonej,
  • 700 g łopatki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 100 g ryżu,
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi, może być smalec, masło),
  • 100 ml soku z kiszonej kapusty,
  • listek laurowy,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
Ryż umyć, odsączyć i zalać 180 ml zimnej wody. Osolić, dodać 2 łyżki tłuszczu. Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut aż ryż wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10-15 minut. Ryż gotować pod przykryciem.
Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu dodając szczyptę soli i cukru.
Mięso wymieszać z ryżem i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą. Obgotować kilka minut. Wyjąć, zdjąć delikatnie miękkie liście i włożyć ponownie do garnka z wrzącą wodą – czynność powtarzać aż zdejmiemy wszystkie liście.
Następnie należy ściąć grube nerwy, cały czas uważając, aby nie uszkodzić liści.
Gołąbki zwijać według przepisu gołąbki z kaszą gryczaną.


Dno naczynia do zapiekania posmarować tłuszczem, wyłożyć liśćmi kapusty. Układać gołąbki końcem zwinięcia do dołu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Przykryć pozostałymi liśćmi. Zalać wodą (lub bulionem) – około 200 ml, oraz sokiem z kapusty.
Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.
Liście kapusty ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki przed przypaleniem


*karkówka, łopatka, gulaszowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz