sobota, 10 grudnia 2016

Pierogi wigilijne



Uszka czy pierogi to stały element wigilijnego menu. Czy do barszczu czerwonego, czy grzybowego podaje się pierogi lub uszka, które przeważnie są z grzybami lub z kapusta i grzybami.
Proponuję coś na odmianę, pierożki z fasolą i śliwką wędzoną (u mnie jaś tyczny wrzawski i śliwka wędzona - suska sechlońska).
Z tej porcji , otrzymamy około 30 pierożków.
  • Ciasto na pierogi:
  • 270 ml mąki,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli
  • farsz:
  • 200 g ugotowanej fasoli (jaś),
  • 100 g śliwek wędzonych (suska sechlońska),
  • 80 ml bulionu warzywnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do gotowania (20 -30 ml)
Fasolę i śliwki zemleć. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem.
Przygotować ciasto na pierogi.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 150 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać pierożki.
Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną, z dodatkiem oleju wodę. Przykryć pokrywką, gdy się zagotują, odkryć, zamieszać i jeszcze raz zagotować.
Pierogi można przygotować dzień wcześniej. Ugotowane odstawić w chłodne miejsce, gdy ostygną przykryć folią, aby nie obeschły.
Przed podanie wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody. Gdy się zagotują wyjąć.
Podawać z barszczem czerwonym.





2 komentarze: