piątek, 6 stycznia 2017

Bażant pieczony


  • bażant,
  • 120 g masła,
  • rozmaryn,
  • 2 -3 plastry szynki szwarcwaldzkiej,
  • sól,

Bażanta oskubać z pozostałości piór, dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć.
Odciąć szyję i kuper ( zawsze odcinam kuper).
Masło zagotować z rozmarynem.
Ciepłym masłem szprycować (przy użyciu strzykawki z igłą) piersi i uda bażanta. Strzykawkę wbijamy od góry, pionowo w dół, wówczas masło nam nie wypłynie z piersi podczas pieczenia, a bażant będzie wspaniale soczysty.
Masło które zostanie przestudzić.
Podważyć dłonią skórę bażanta na piersi i włożyć pod nią masło. Rozmasować, aby nie było grudek, a masło pokrywało równo całą pierś.
Przykryć bażanta plasterkami szynki.
Bażanta ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 70 - 80 minut. Podczas pieczenia polewać wytworzonym sosem.
Gdy bażant będzie już prawie gotowy, zdjąć szynkę, aby ładnie się przyrumienił. Podałam z pieczonymi ziemniakami.



zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz