sobota, 28 stycznia 2017

bezy z kremem owocowym



Bezy z kremem owocowym i sosem waniliowo-cytrynowym ... trudno im się oprzeć. A że trochę pracochłonne? Czasem można zaszaleć :) 
  • Bezy:
  • 1 białko (36 g),
  • 46 g cukru,
  • 40 cukru pudru,
  • krem owocowy:
  • 400 g mieszanki mrożonych owoców leśnych lub jagodowych,
  • 5 g żelatyny,
  • 250 ml śmietany 30%,
  • 2 – 3 pełne łyżki cukru pudru,
  • Sos cytrynowo waniliowy:
  • 50 ml soku z cytryny,
  • 60 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 1/2 laski wanilii
Bezy:
Foremki do pieczenia ciastek ułożyć wypukłościami do góry i posmarować rozpuszczonym masłem.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż otrzymamy sztywną, gęstą, lśniącą pianę.
Dodać cukier puder i wymieszać dokładnie (łyżką lub szpatułką).
Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na foremki. 


Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 40 minut.
Wyjąć upieczone bezy i jeszcze ciepłe zdjąć z foremek.
Sos:
Wanilię przekroić wzdłuż na połówki, wyjąć nasionka i wrzucić do śmietany, zagotować.
Żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel, cały czas ucierając wlać powoli sok z cytryny. Wlać gorącą śmietanę dalej ucierając.
Przelać masę do garnka i gotować mieszając, aż sos zgęstnieje. Pamiętajmy, że sos w miarę stygnięcia będzie gęstniał, więc nie przesadzajmy. Jeżeli jednak sos będzie zbyt gęsty, zawsze można dolać troszkę śmietany kremówki i zagotować.
Krem owocowy:
Owoce włożyć do garnka i na bardzo małym ogniu gotować. Gdy się rozgotują przetrzeć przez sito. Powinniśmy otrzymać 200 ml przecieru. Do miseczki z żelatyną wlać trochę gorącego przecieru, dokładnie wymieszać i przelać do reszty przecieru owocowego, wymieszać. Nie gotować. Odstawić do ostudzenia, ale nie zastygnięcia.
Ubić śmietanę z cukrem, połączyć z przecierem owocowym. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.


Na talerzu ułożyć trochę sosu, na nim bezę, w której ułożyć krem owocowy, przykryć drugą bezą.
Z tej porcji wychodzi około 6 deserów.


zastawa z 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz