czwartek, 12 stycznia 2017

Kaczka po nelsońsku



Szukając pomysłu na kaczkę, w książce Marii Śleżańskiej, "Kucharz wielkopolski, praktyczne przepisy smacznych a tanich potraw ..." z 1892 roku, znalazłam przepis na „kaczki młode 'a la Nelson”. Pomysł wydał mi się bardzo ciekawy, czytając już prawie poczułam smak...


Jednak po chwili zastanowienie postanowiłam troszkę zmienić przepis, zbliżyć go do zrazów po nelsońsku.
U Śleżańskiej należy użyć świeże grzyby, ja dodałam suszone. Dodałam również śmietanę, w starszych przepisach do zrazów nelsońskich nie dodawało się śmietany.
Dodałam rozmaryn, tak dla smaku.
  • Kaczka,
  • 1,6 kg ziemniaków sałatkowych (typ A),
  • 35 g grzybów suszonych,
  • 2 – 3 cebule,
  • 300 ml śmietany 18%,
  • 2 listki laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 7 ziaren pieprzu czarnego,
  • łyżeczka posiekanych listków rozmarynu,
  • sól,
  • cukier,
  • 1 łyżka mąki,
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia
Kaczkę czyścic z resztek piór, odciąć kuper i szyję. Podzielić na 4 części. Można wyciąć kręgosłup.
Oprószyć solą.
Grzyby zalać niewielką ilością wody i ugotować, pod przykryciem, do miękkości. Grzyby odcedzić, wywaru z nich nie wylewać! Powinno go być około 100 ml, jeżeli jest więcej odparować.
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Włożyć do garnka, zalać wrzącą, lekko osolona wodą, przykryć i zagotować.
Ziemniaki odcedzić.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Na zimnej patelni ułożyć kawałki kaczki, skórą do dołu.
Smażyć na małym ogniu, aż skórka się ładnie zrumieni i wytopi się tłuszcz. Wyjąć kaczkę.
Na tłuszczu poddusić cebulę ze szczyptą cukru.
Pod koniec duszenia dodać grzyby, rozmaryn, chwilę razem gotować.
Dno naczynia do zapiekania wysmarować tłuszczem.
Ułożyć połowę ziemniaków, przykryć połową cebuli, na niej położyć resztę ziemniaków, następnie resztę cebuli. Oprószyć pieprzem. Na wierzchu ułożyć kaczkę. Kawałki układać skórą do góry.
Śmietanę wymieszać z mąką, a następnie z wywarem z grzybów.
I polać nią kaczkę. Przykryć.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 1,5 godziny, aż kaczka będzie miękka.


zastawa z 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz