środa, 25 stycznia 2017

Kaczka w potrawie z pomarańczami



Kaczka z pomarańczami z „najnowszej kuchni wytwornej i gospodarskiej” Marty Norkowskiej, z 1904 roku.
  • Kaczka,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 250-300 ml bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
  • 150 ml soku z pomarańczy,
Oczyszczoną kaczkę obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.
Następnie podzielić ją na porcje (według uznania 4 – 6).
W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać bulion, sok pomarańczowy, wrzucić skórkę pomarańczową, sól i pieprz zagotować. Włożyć kaczkę i dusić do miękkości pod przykryciem.
Podawać z cząstkami pomarańczy posypanymi cukrem lub obsmażonymi na cukrze. Ja plasterki i cząstki pomarańczy podsmażyłam na cukrze.


Podałam z ryżem.



zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz