środa, 11 stycznia 2017

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami



Pierogi pieczone, pyszne na ciepło, ale na zimno też zdadzą egzamin. Kiedyś pierogi pieczone królowały na naszych stołach.
Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli i cukru. Dodać pokruszone grzyby, przesmażyć. Następnie dodać drobno pokrojoną kapustę kiszoną. Przesmażyć. Wlać wodę (około 200 ml) i dusić aż kapusta będzie miękka. W razie potrzeby dolać wodę. Gdy kapusta będzie już gotowa, doprawić do smaku pieprzem, cukrem i ewentualnie solą. Odparować płyn, dodać masło. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Wymieszać mąkę ze śmietaną, wyrobić ciasto.


Ciasto dzielić na kawałki wielkości sporego orzecha włoskiego, rozciągać na okrągłe placuszki, a następnie lekko rozwałkować.


Nałożyć farsz, zamknąć, lekko zawinąć do góry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.


  • Farsz:
  • 12 g grzybów suszonych,
  • 250 g kapusty lekko ukiszonej,
  • 1 nieduża cebula,
  • tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi),
  • 1 łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • ciasto:
  • 250 ml kwaśnej śmietany (u mnie 36%),
  • 500 ml mąki pszennej*,
  • jajko,


*w przypadku, gdyby ciasto było zbyt rzadkie należy dodać trochę mąki, zbyt gęste – więcej śmietany.




zastawa z 


2 komentarze:

  1. Uwielbiam pieczone pierogi. Najbardziej chyba ruskie, ale te też są świetne podawane w ten sposób.

    OdpowiedzUsuń