piątek, 13 stycznia 2017

Poduszeczki francuskie z jabłkami



Proste ciastka z ciasta francuskiego.
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyjąć gniazda nasienne.
Na patelni rozpuścić cukier. Na rozpuszczonym cukrze ułożyć kawałki jabłek, gdy się zrumienią, odwrócić na drugą stronę. Gdy zrumieni się druga strona cząstek jabłek, wlać brandy, zamieszać.
Gotować aż płyn odparuje.
Odstawić jabłka do ostudzenia.
Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm.
Wycinać z niego krążki (średnica ma być większa od długości cząstek jabłek), na jednej połowie krążka układać jabłko, brzeg ciasta posmarować rozmąconym białkiem, przykryć drugą stroną krążka, lekko docisnąć brzegi.
Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około 15 minut.


Gorące posypać cukrem pudrem.
Z porcji ciasta i wychodzi około 30 – 36 ciastek.



*Ja użyłam ciasto przygotowane według przepisu ciasto francuskie innym sposobem, ale może być również kupne ciasto – ważne aby było z masłem


2 komentarze: