sobota, 18 marca 2017

Kaczka konfitowana z ziołami



Konfitowanie / confitowanie, czyli gotowanie w tłuszczu. Wbrew pozorom mięso confitowane nie jest tłuste, jest bardzo delikatne i nie wysuszone.
Confitowanie to nie wymysł ostatnich lat, to bardzo stara metoda konserwowania mięsa. Mięso gotowane w tłuszczu, całe przykryte tłuszczem, w chłodnym miejscu może stać nawet rok. W przepisie użyłam zioła, ale można również dodać przyprawy korzenne.
  • Kaczka,
  • 2 - 3 gałązki rozmarynu,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 4 - 5 ząbków czosnku,
  • 2 listki laurowe,
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • tłuszcz do gotowania (najlepiej kaczy, gęsi, może być masło lub olej),
Kaczkę oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam.
Dno garnka z grubym dnem wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki temu, kaczka nie przywrze do dna), włożyć kaczkę, przyprawy, zalać tłuszczem. Kaczka ma być cała przykryta tłuszczem. Gotować do miękkości, około 2 – 2,5 godziny.
Podałam z kluskami kładzionymi ziemniaczanymi.



zastawa z 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz