środa, 3 grudnia 2014

Kaczka konfitowana

  • kaczka,
  • 12 goździków,
  • 2 torebki kardamonu,
  • 3 gwiazdki anyżu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • sól,
  • tłuszcz – ok. 2 kg*
Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Natrzeć rozgniecionymi i wymieszanymi przyprawami, odstawić na co najmniej 2 godziny.
W naczyniu z grubym dnem (najlepiej żeliwna gęsiarka) roztopić tłuszcz, włożyć kaczkę, i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości – około 2,5 – 3 godzin.
Podałam z kluskami kładzionymi i pieczonymi jabłkami.


*Kaczę najlepiej gotować w niewielkim naczyniu – jeżeli naczynie będzie zbyt duże, zużyjemy dużo więcej tłuszczu. Kaczka ma być przykryta tłuszczem. Do konfitowania można użyć masło lub olej.
Ja używam tłuszcz gęsi.


zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz