wtorek, 4 marca 2014

Kluski kładzione ziemniaczane


Kluski ziemniaczane kładzione, idealne jako dodatek do dań mięsnych, ale również jako samodzielne danie. Wystarczy polać gorącym masłem, lub podać z ulubionym sosem.

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 5 jajek,
  • 80 g masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • sól
Lekko ciepłe ziemniaki przecisnąć przez prasę, zostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na śmietanę, dodać żółtka. Utrzeć na pulchną masę. Do masy maślano-jajecznej dodać ziemniaki, wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białek z 1/2 łyżeczki soli, mąkę i delikatnie wymieszać.
W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Maczać metalową łyżkę we wrzącej wodzie i nabierać trochę ciasta, wkładać łyżkę z ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek przykryć, gotować 1 -2 minuty od zagotowania, uważać aby nie przegotować.
Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać. 
Kluski można podawać do dań mięsnych, z różnymi sosami lub na słodko.

1 komentarz: