- 4
 płaty dorsza - około 800 g,
 - 400
 g pieczarek,
 - 300
 ml śmietany 18%,
 - 2
 żółtka,
 - masło
 do smażenia,
 - sól,
 - pieprz,
 - sok
 z cytryny
 
Oczyszczony,
umyty płat ryby osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć lekko
solą, skropić sokiem cytrynowym.
Pieczarki
oczyścić, umyć, pokroić w plasterki o grubości około 0,5 cm.
Rybę smażyć na maśle, z obu stron na rumiano. Usmażone płaty ryby układać w naczyniu do zapiekania.
Pieczarki podsmażyć na maśle. Przełożyć na rybę.
Śmietanę wymieszać z żółtkami, lekko osolić, dodać trochę pieprzu, polać rybę z pieczarkami.
Ja posypałam rybę suszoną natką kopru włoskiego, ale można użyć innych ziół, które lubimy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 - 30 minut.
zastawa z








Brak komentarzy:
Prześlij komentarz