wtorek, 25 marca 2014

Łososiowa przekąska


  • 300 g łososia wędzonego,
  • 2 małe szalotki,
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy,
  • sok z pomarańczy,
  • garść liści baby szpinaku
  • 100 g mrożonych malin,
  • 100 g mrożonej mieszanki owoców*,
  • 3 g agaru,
Owoce rozmrozić, zmiksować, przetrzeć przez sito (pestek nie wyrzucać). Zmierzyć objętość przetartej pulpy. Ponieważ do przygotowania galaretki potrzeba nam 170 ml przecieru, brakującą ilość płynu uzupełniamy wodą, którą najpierw wlewamy do pestek pozostałych po przetarciu owoców, zagotowujemy i przecedzamy. Następnie należy dodać agar, dokładnie zamieszać i gotować około 5 minut. Zdjąć z ognia i połączyć z pulpą owocową, wymieszać, ewentualnie doprawić cukrem do smaku. Wylać na formę z płaskim dnem ( ja użyłam 16x28 cm). Odstawić do zastygnięcia.
Szalotkę pokroić w piórka ( przeciąć wzdłuż na pół i następnie w plasterki wzdłuż), wymieszać ze skórka pomarańczową.


Plasterki łososia pokroić w paski, delikatnie wymieszać z szalotką i sokiem pomarańczowym – sok dodajemy do smaku, z około 1/2 pomarańczy.
Galaretkę pokroić w cienkie paski. Kilka listków szpinaku pokroić w cienkie paski. Na liściach szpinaku ułożyć łososia i paski galaretki, na wierzchu ułożyć paski listków. 


*Użyłam mrożonej mieszanki owocowej Hortex- wiśnie, truskawki, czarna porzeczka, maliny .

2 komentarze: