czwartek, 27 marca 2014

Skąd się bierze czekolada – wizyta w manufakturze czekolady

Gdybyśmy się kiedyś zastanawiali skąd się bierze czekolada, lub gdyby naszła nas ochota na skomponowanie własnej tabliczki czekolady to można się wybrać do Manufaktury Czekolady do Łomianek pod Warszawą.


Tam dwaj mili panowie, Krzysztof Stypułkowski i Tomasz Sienkiewicz – twórcy fabryki czekolady, opowiedzą skąd się bierze czekolada oraz będzie można popróbować czekolad wytworzonych z ziaren kakao z Ghany, Ekwadoru, Dominikany, Kolumbii.
I może w końcu przekonamy się, że czekolada to … prawie sałatka owocowa ? ;)
A dlaczego? Gdyż jest wytwarzana z ziaren kakaowca.


Owoce kakaowca wyrastają z pnia drzewa.


Dojrzałe owoce się zbiera i wyjmuje się z nich nasiona, które poddaje się fermentacji.


Następnie suszy się je a później praży. Prażenie jest bardzo ważne, gdyż od niego zależy smak.
Następnie ziarna są łuskane. I trafiają do miażdżenia.
Następnie miazga jest konszowana, dodany zostaje cukier.


Później się temperuje i …


zostaje już nam tylko nadanie jej kształtu
oraz dodanie różnych dodatków....


Bardzo dziękuję za miło i słodko spędzony czas …. 


Od niedawna Manufaktura zaprasza na warsztaty.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz