sobota, 4 marca 2017

Sałatka z kaczki, z koprem włoskim i pomarańczami


proporcje na 2 osoby:
1 piersi kaczki*,
1/2 lub 2/3 kopru włoskiego (zależy od wielkości),
1 pomarańcza,
1/2 łyżeczki musztardy francuskiej,
1 łyżeczka miodu wielokwiatowego,
sok z cytryny do smaku,
4-5 łyżek oliwy z oliwek
orzechy laskowe, ziemne lub migdały do posypania
Pierś umyć, osuszyć, usunąć resztki piór, naciąć skórę w kratkę nie rozcinając mięsa.
Ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni. Smażyć na małym ogniu, aby tłuszcz się wytopił, następnie zwiększyć ogień i smażyć do zrumienienia. Odwrócić na chwilę na drugą stronę, zrumienić.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 -15 minut. Zależy od wielkości piersi.
Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, aby „odpoczęła”.
Z pomarańczy ściąć skórkę, a następnie wyciąć filety, tak aby cząstki były bez skórki.
Do miseczki wycisnąć sok z resztek pomarańczy. Dodać sok z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej, łyżeczkę miodu, dokładnie wymieszać, następnie wlać oliwę.
Koper włoski pokroić w cienkie plasterki.
Zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i przecedzić. Włożyć do miski, wlać sok z pomarańczy, sok z cytryny, wymieszać. Wyjąć, osuszyć.
Pierś kaczki pokroić w cienkie plasterki.
Wymieszać składniki sałatki, ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać posiekanymi orzechami.


*pierś kaczki przygotowana tak jak w przepisie na pierś kaczki w sosie mirabelkowym


zastawa z 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz