wtorek, 21 lutego 2017

Nogi kaczki z pieczarkami



  • 4 nogi z kaczki,
  • tymianek lub rozmaryn*,
  • sól,
  • cukier,
  • 700 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 6 ziaren pieprzu czarnego,
  • listek laurowy,
Nogi kaczki oczyścić, oprószyć solą i ziołami. Odstawić na jakiś czas, chociaż można ten krok pominąć. Ułożyć na blasze, skórą do góry. Wstawić do zimnego piekarnika i włączyć go na 160 stopni. Piec około 70 minut. Podczas pieczenia wytopi się tłuszcz, który należy zlać, ale nie wylewać. Nogi, w trakcie pieczenia posmarować tłuszczem.
Pieczarki oczyścić, odciąć końce korzonków. Jeżeli pieczarki są małe zostawić w całości, jeżeli większe pokroić na połówki lub ćwiartki.
Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić ze szczyptą soli i cukru, na tłuszczu wytopionym z nóg. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Następnie na rozgrzanej patelni lekko podsmażyć pieczarki. Przełożyć do naczynia. Dodać przyprawy, włożyć kaczkę, wlać 150 ml wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Podałam z pieczonymi ziemniakami.


*może być tymianek lub rozmaryn, można również dać oba zioła



zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz