- 4 nogi z kaczki,
- tymianek lub rozmaryn*,
- sól,
- cukier,
- 700 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 6 ziaren pieprzu czarnego,
- listek laurowy,
Nogi
kaczki oczyścić, oprószyć solą i ziołami. Odstawić na jakiś
czas, chociaż można ten krok pominąć. Ułożyć na blasze, skórą
do góry. Wstawić do zimnego piekarnika i włączyć go na 160
stopni. Piec około 70 minut. Podczas pieczenia wytopi się tłuszcz,
który należy zlać, ale nie wylewać. Nogi, w trakcie pieczenia
posmarować tłuszczem.
Pieczarki
oczyścić, odciąć końce korzonków. Jeżeli pieczarki są małe
zostawić w całości, jeżeli większe pokroić na połówki lub
ćwiartki.
Cebulę
pokroić w półplasterki, poddusić ze szczyptą soli i cukru, na
tłuszczu wytopionym z nóg. Przełożyć do naczynia do zapiekania.
Następnie na rozgrzanej patelni lekko podsmażyć pieczarki.
Przełożyć do naczynia. Dodać przyprawy, włożyć kaczkę, wlać
150 ml wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni na około 30 minut.
Podałam
z pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz