niedziela, 5 lutego 2017

Zrazy zawijane z kaczki


Zrazy, znana w Polsce od ponad 200 lat potrawa przyrządzana przeważnie z wołowiny. Mogą być również z baraniny lub cielęciny. Ja przygotowałam zrazy zawijane z kaczki.

  • 4 kacze nogi,
  • 1 -2 twarde gruszki,
  • musztarda (u mnie francuska),
  • tymianek do oprószenia mięsa,
  • sól,
  • 8 ziaren pieprzu czarnego,
  • gałązka tymianku,
  • mąka do oprószenia
  • 200 ml mocnego bulionu drobiowego (najlepiej z kaczki),
  • cukier,
  • 2 łyżki zimnego masła,
Z nóg zdjąć skórę. Ze skóry wytopić tłuszcz.
Następnie wyjąć kości - naciąć mięso wzdłuż kości i delikatnie podcinając mięso wyjąć kości.
Mięso oprószyć solą i tymiankiem i dostawić, najlepiej do dnia następnego.
Mięso z nóg ułożyć na folii spożywczej ułożonej na desce, przykryć folią i roztłuc mięso na kotlety.
Gruszki umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie plastry.
Mięso smarować musztardą, układać na nim plasterki gruszki – dwie trzy warstwy.
Zwinąć mięso, spiąć szpilkami do zrazów lub wykałaczkami. Oprószyć mąką.
Obsmażyć na wcześniej wytopionym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron.
Przełożyć do naczynia do zapiekania.
Dodać pieprz, gałązkę tymianku, wlać bulion, pozostałe plasterki gruszki, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około godziny, aż mięso będzie miękkie.
Zrazy wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito, doprawić do smaku sola i cukrem (ja do sosu dodałam trochę przecieru z leśnych owoców mrożonych). Sos zagotować, dodać zimne masło, wymieszać. Zdjąć z ognia. 



Zrazy podawać z sosem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz