poniedziałek, 13 lutego 2017

Pierś z kaczki suszona


Pierś kaczki można przygotować podobnie jak schab, tak zwany z pończochy. 

  • pierś z kaczki,
  • sól*,
  • cukier*,
  • gaza,

Pierś kaczki oczyścić, umyć, osuszyć. Mięso ułożyć w naczyniu i natrzeć solą wymieszaną z cukrem. Mięso ma być „zanurzone” w mieszance soli z cukrem. 



Odstawić w chłodne miejsce na 3 doby.
Po tym czasie mięso umyć, włożyć na godzinę do miski z zimną wodą – aby pozbyć się nadmiaru soli.
Osuszyć.
Piersi zawinąć w gazę i powiesić w przewiewnym miejscu na około 10 dni.
Podawać cienko pokrojone razem z tłuszczem i skórą.


*sól i cukier używamy w proporcjach 1:1.



zastawa z 

2 komentarze:

  1. Dzisiaj już jestem po pierwszym etapie-solenie.Zawinięte w gazę trafiły już do odpowedniego miejsca,zobaczymy za 10 dni

    OdpowiedzUsuń