Hot dogi w Polsce pojawiły się w latach siedemdziesiątych ubiegłego
wieku. Wbrew krążącym pogłoskom i wpisom w internetowych
encyklopediach i nie tylko, były to bułki z parówkami, tak zwane
francuskie hot dogi. Bułka, a w środku parówka. No i keczup do
tego.
Nie
były sprzedawane w budkach fast foodowych, lecz w barach,
kawiarenkach. W tamtych czasach, w Polsce nie było food traków, ani
nic podobnego. Były natomiast okienka ze sprzedażą na wynos, w
różnego rodzaju barach.... .
Hot
dogi przyrządzano na specjalnych urządzeniach, składających się
z pojemnika do podgrzewania parówek, oraz kilku grzejących prętów.
Bułki,
wówczas były to paluszki, nadziewano na pręt nagrzewający. Bułka
się nagrzała, chociaż czasem, gdy była kolejka... bułka była
zimna (nie było czasu, aby nagrzać bułkę :( )W bułce powstawała
dziura, w którą wlewano keczup i wkładano parówkę.
Bułki
były ciepłe, lekko chrupiące, a nie „rozparzone”, co się
zdarzało w późniejszych latach.
Nie
było innych dodatków typu: cebulka prażona, ogórki... to przyszło
znaczniej później, wraz z przyjściem hot dogów w stylu
amerykańskim.
A
skąd taka nazwa?
Hot
dogi nie są amerykańskim wynalazkiem, mimo że tam i dzięki nim
zyskały największą sławę. Hot dogi wywodzą się z Niemiec, z
Frankfurtu nad Menem, gdzie powstała kiełbaska dachshund –
jamnik, później zwana od miejsca frankfurterką. Do USA trafiła
razem z imigrantami i tam zyskała dużą popularność. Kto i kiedy
pierwszy raz włożył gorącą kiełbaskę do bułki... historii i
legend jest sporo.
Kto
i kiedy pierwszy raz nazwał ją hot dogiem – gorącym psem... też
można by się spierać. Na pewno nazwa wzięła się od „gorącego
jamnika”, czyli psa (dachsund - jamnik) w tej bułce.
Ileż
to ja zjadłam hot dogów w kawiarence na warszawskiej Skrze, przy
ulicy Wawelskiej.
Nie
mając urządzenia, też można takiego hot doga przygotować.
- Bułka – typu paluszek,
- frankfurterka lub parówka,
- keczup,
W
bułce zrobić wgłębienie, najlepiej okrągłym trzonkiem
drewnianej łyżki, na długość prawie całej bułki.
Włożyć
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 4 minuty. Bułka ma
być ciepła i chrupiąca.
Kiełbaskę
podgrzać.
Bułkę
wyjąć, w otwór wlać keczup i włożyć kiełbaskę.
Zjeść
póki ciepłe :)
Na początku lat dziewięćdziesiątych, po zniesieniu reglamentacji mięsa, pojawiły się w Polsce hot dogi w stylu amerykańskim.
Paskudztwo. Jedzenie dla fornala. Smacznego! (nic nie mam do autorki)
OdpowiedzUsuńraczej dla robotników, a nie dla rolników (bo fornal to robotnik rolny). A swoją drogą parówki kiedyś były z mięsa, teraz trzeba takich szukać
UsuńA ja bardzo lubię takie szybkie fastfoody i zrobiłem wg przepisu
OdpowiedzUsuń