czwartek, 14 listopada 2019

Krem orzechowo - czekoladowy – domowa nutella



Pyszny krem z orzechów laskowych i czekolady idealny do chleba,


naleśników, wafli i po prostu do wyjadania łyżeczką ze słoika.
Czy będzie bardziej słodki czy mniej, zależy tylko od nas, od tego ile użyjemy mlecznej czekolady.
Proponuję na początek wziąć takie same ilości czekolady deserowej i mlecznej. Wybierając czekoladę można zwrócić uwagę na jej skład, a będziemy mieli całkiem zdrową przekąskę.


  • 240 g orzechów laskowych,
  • 240 g czekolady (u mnie pół na pół deserowej i mlecznej),
  • 60 ml oleju z pierwszego tłoczenia (do wyboru rzepakowy, słonecznikowy, z ostropestu),
  • sól,
Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Po wyjęciu wysypać na ściereczkę i obetrzeć ze skórki.
Jeszcze ciepłe orzechy przełożyć do blendera, wlać olej i miksować do uzyskania jak najdrobniejszej masy, następnie dodawać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę.
Dodać sól (tak około 1 łyżeczka do kawy), wymieszać i przelać do słoiczków, naczynek...


Odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza