czwartek, 28 listopada 2019

Pierniczki II



Pierniczki z dodatkiem kakao. Pierniczki, słodkie korzenne ciasteczka z dodatkiem miodu. Lubiane przez prawie wszystkich, dużych i małych.
Mogą być dekorowane lukrem, czekoladą, różnymi małymi ozdobnymi cukierkami... lub po prostu bez dekoracji.

  • 1,2 kg mąki pszennej,
  • 500 g miodu (u mnie wielokwiatowy i rzepakowy),
  • 250 g cukru,
  • 200 g masła,
  • 2 – 4 łyżki przyprawy piernikowej*,
  • 15 g kakao,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • opakowanie proszku do pieczenia (15 g),


Miód, cukier, masło, przyprawę do piernika, kakao włożyć do garnka, wymieszać i zagotować ciągle mieszając.
Odstawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę.
W mące zrobić zagłębienie.
W zagłębienie rozbić jajka, dodać sól, wlać masę miodową i zagnieść jednolite ciasto.
Uformować ciasto z kulę, zawinąć w folię i odstawić w temperaturze pokojowej na noc.
Ciasto wałkować podsypując mąką, na na grubość około 1/2 cm.
Wykrawać foremkami ciasteczka.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni.
Pierniczki przechowywać w słoju lub szczelnie zamykanym pudełku.
Pierniczki można lukrować, polewać czekoladą i ozdabiać według uznania. Trochę barwników, tak od święta nie zaszkodzą ;)


Dzieci bardzo chętnie pomogą nam w dekorowaniu pierniczków.


* może być gotowa mieszanka, ja przygotowuję własną z cynamonu i świeżo zmielonego pieprzu czarnego, ziela, anyżu gwiazdkowego, goździków, kardamonu i kolendry.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz