wtorek, 12 listopada 2019

Tomahawk wieprzowy – steak wieprzowy



Tomahawk wieprzowy to kotlet schabowy z kością i „przyległościami”. Najlepiej przygotować go na patelni, najlepiej żeliwnej.

  • 2 tomahawki wieprzowe,
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • 6 ząbków czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 łyżki masła,
  • olej,

4 ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki.
Gałązkę rozmarynu podzielić na drobne kawałki.


Każdy kotlet obłożyć plasterkami czosnku i rozmarynem. Oprószyć pieprzem. Odstawić na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na noc do lodówki.
Przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki na co najmniej godzinę – mięso do smażenia powinno być w temperaturze pokojowej.
Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojony w plasterki czosnek i rozmaryn. Przesmażyć, uważać aby nie przypalić czosnku. Zdjąć z ognia.
Oczyścić mięso z czosnku i rozmarynu.


Patelnię, najlepiej żeliwną posmarować olejem i smażyć na niej (rozgrzanej, ale bez przesady) mięso.
Czas smażenia będzie zależał od grubości mięsa.


2 cm grubości kotlety należy smażyć około 6 – 8.
Mięso przełożyć na patelnię z masłem i oblać je tym masłem.
W tym czasie mięso spokojnie odpocznie ;)


Steaki podałam z zielonymi smażonymi pomidorami.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz