wtorek, 19 listopada 2019

Zrazy z kaszy gryczanej z grzybami




Zrazy zawijane z kaszy gryczanej z grzybami suszonymi, przepis z lat dwudziestych ubiegłego wieku.
Znalazłam go w broszurce 100 postnych i jarskich dań wydanej nakładem Towarzystwa Wydawniczego „Bluszcz”.
Przepisy zebrała i ułożyła pani Elżbieta, czyli Elżbieta Kiewnarska, autorka wielu książek i broszur kulinarnych z okresu międzywojennego.
Przepis trochę zmieniłam, pozbyłam się glutenu jednocześnie obniżając IG. Zamiast mąki pszennej użyłam mąkę gryczaną, którą zastąpiłam również bułkę tartą.

  • 300 g (ml) kaszy gryczanej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka masła,
  • 200 ml mąki gryczanej,
  • 1 jajko,
  • farsz:
  • 50 g grzybów suszonych,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • cukier,
  • sok z cytryny,
  • 1 - 2 jajka,
  • mąka gryczana do oprószenia zrazów,
  • masło i olej do obsmażenia zrazów

Grzyby włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości.
Grzyby odcedzić zostawiając wywar.
1/2 wywaru użyć do gotowania kaszy, reszta przyda się do sosu grzybowego.
Cebule pokroić w drobną kostkę, poddusić na maśle dodając szczyptę soli i cukru, dodać pokrojone drobno grzyby i razem chwilę przesmażyć. Dusić do miękkości, w razie potrzeby podlewając wodą.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać 2 łyżki śmietany i wymieszać.

1/2 wywaru z gotowania grzybów wlać do miarki i uzupełnić wodą, aby uzyskać 600 ml płynu.
Kaszę gryczaną opłukać, włożyć do garnka, zalać 600 ml przygotowanego płynu, dodać sól i masło. Zagotować pod przykryciem na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut. Kasza powinna wchłonąć cały płyn.
Odstawić do ostudzenia.
Kaszę wymieszać z jajkiem i mąką.


Z ciasta lepić podłużne placki, najlepiej układać je na papierze do pieczenia.
Na każdym placku układać farsz.


Zwijać zrazy.
Zrazy obtaczać w rozmąconym jajku i następnie w mące.


Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron.
Obsmażone zrazy ułożyć w formie do zapiekania, wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. 


Podawać z sosem grzybowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz