poniedziałek, 6 stycznia 2020

Galaretka kawowa z mlekiem – panna cotta kawowa



Galaretka ze śmietany z kawą czyli panna cotta kawowa.

  • 600 ml śmietany kremówki (30%),
  • 150 ml mocnej kawy (u mnie 3 espresso uzupełnione wodą do 150 ml),
  • kardamon,
  • 3 łyżki cukru,
  • 15 g żelatyny,

Przygotować kawę, lekko przestudzić. Wlać do żelatyny, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 
Śmietankę wlać do garnuszka i podgrzewać. Doprowadzić do lekkiego wrzenia, ale nie zagotować.
Wsypać do niej cukier.
Wlać kawę z żelatyną. Wymieszać.
Dodać do smaku extraktu kardamonu (jeżeli nie mamy kardamonu w płynie, należy do gotowania śmietanki dodać szczyptę zmielonego kardamonu).


Naczynka do galaretki wypłukać zimną wodą, wlać śmietankę i odstawić do zastygnięcia na co najmniej 4 godziny).


Podałam z likierem kawowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz