sobota, 25 stycznia 2020

Gulasz na winie



Gulasz na winie, gulasz wołowy z winem, z białym winem.
Przepis według Marii Disslowej z książki Jak gotować z 1930 roku.

Mięso pokroić w kostkę o boku mniej więcej 2 cm. Oprószyć mąką.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Wędzonkę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię. Gdy zacznie się szklić dodać cebulę.
Smażyć często mieszając. Gdy cebula zacznie żółknąć przełożyć do garnka.
Następnie przesmażyć mięso, rumieniąc je z każdej strony, na dużym ogniu.
Mięso przełożyć do garnka z cebulą i wędzonką.
Wlać trochę gorącej wody, tylko aby prawie przykryła mięso, wsypać kminek, pieprz, sól i dusić pod pokrywką.
Gdy mięso będzie prawie gotowe, wlać wino i sok z cytryny.
Doprawić do smaku szczyptą cukru.
Dusić dalej, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje.


Podawać z kluskami.



  • 500 g mięsa wołowego,
  • 120 g wędzonki,
  • 1 średnia cebula,
  • 250 ml białego wytrawnego wina,
  • szczypta kminku,
  • szczypta pieprzu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól,
  • cukier,
  • mąka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz